Akuttandvård i Stockholm: En guide till snabb hjälp

01 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att behöva akuttandvård är en situation som de flesta hoppas slippa. Smärtan kan vara overklig, och behovet av hjälp känns ofta omedelbart. I en storstad som Stockholm finns som tur är flera alternativ för den som snabbt behöver komma i kontakt med en tandläkare. Denna artikel guidar dig genom din akuta situation och hjälper dig att finna den vård du behöver.

När kan akuttandvård behövas?

Akuttandvård stockholm betraktas vanligtvis som nödvändig i situationer där du upplever intensiv smärta, har skadat tänderna genom ett slag eller olycka, eller om du råkat ut för en allvarlig infektion. Andra exempel kan innefatta avslagen tand, utslagen tand, kraftig tandvärk, svullnad i munnen eller när en fyllning eller krona lossnat och orsakar smärta eller skada. Det är viktigt att snabbt söka hjälp om du känner att något inte står rätt till. Tandproblem blir sällan bättre av sig själv och att vänta kan leda till ytterligare komplikationer och kräva mer omfattande behandling. Tidig ingripande är därför avgörande för både ditt välbefinnande och din plånbok.

akuttandvård Stockholm

Att hitta akuttandvård i Stockholm

Fastän Stockholm är en storstad med många vårdinrättningar, kan det vara utmanande att hitta lediga akuttider hos tandläkare. Här är några tips på hur du kan snabbt hitta akuttandvård i huvudstaden:

  • Sök på nätet efter kliniker som erbjuder akuttandvård. Många kliniker har information på sina webbsidor om hur du går tillväga om du är i akut behov av tandvård.
  • Telefonjourer och tandvårdsförmedlingar finns som kan hjälpa dig hitta en snabb tid. De har ofta aktuell information om var lediga tider finns att tillgå.
  • Kom ihåg att också kommunala akutmottagningar och Folktandvården erbjuder akuttider, men det kan vara svårt att få en tid på kort varsel.

Oavsett tid på dygnet du upplever en akut situation är det viktigt att snabbt hitta rätt hjälp. Några kliniker har öppet dygnet runt, medan andra har beredskap kvällar och helger.

Vad kan du förvänta dig av din akuttandvård?

Första steget vid en akut tandvårdsbehandling är en grundlig undersökning. Tandläkaren kommer att utvärdera din situation och ta reda på orsaken till ditt tandproblem. Detta kan inkludera visuell granskning, palpation (känna med händerna) och eventuellt röntgenbilder för att se vad som försiggår under ytan. Efter undersökningen kommer tandläkaren att förklara din situation och rekommendera lämplig behandling. Behandlingen kan variera från att få en enkel fyllning till att gå igenom en rotfyllning eller journalföring för att bli omplacerad. Smärtlindring är också en viktig del av akuttandvården, och rätt åtgärder kommer att vidtas för att lindra din smärta så snart som möjligt. Ibland kan det vara så att man inte kan genomföra en fullständig behandling direkt under akutbesöket. I dessa fall fokuserar tandläkaren på att lindra dina omedelbara symptom och sedan boka in en tid för en vidare, mer omfattande behandling.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm