Ett balkongnät hindrar kattens flygförsök

18 april 2021
jonas olsson

En helt vanlig eftermiddag kom en katt farande från himlen. Du satt framför datorn vid matbordet och såg något mörkt swisha förbi i ögonvrån. Uppryckt ur jobbdvalan sträckte du på nacken för att se vad det var som landat på balkongen.

Det var Sulan, grannens kolsvarta katt som nu förvirrat såg sig omkring och försökte förstå hur den hamnat där. Du gick ut på balkongen för att kolla så att katten inte skadat sig. Sulan tittade upp och fick fram ett svagt läte av tacksamhet över att någon kommit för att undsätta honom.

Bespara grannen en olycka

Sulan lät sig lyftas upp utan protest, och du bar honom uppför trappan till ägarens lägenhet. Grannen hade inte märkt att Sulan saknades, men tackade så mycket för att du tagit så väl hand om honom. Du funderade hur du skulle adressera elefanten i rummet. Grannen verkade inte reflektera över hur samma missöde skulle kunna undvikas i framtiden, och därför blev du tvungen att ta till orda.

Du frågade grannen om han inte funderat på att skaffa ett balkongnät. Han svarade att han ville undvika det, för att han tyckte det såg så trist ut.

En fråga om säkerhet

Du påpekade att du sett flera exempel på nät som var så tunna att de knappt syntes. Grannen lyssnade artigt men verkade inte övertygad. Du valde då att sätta ner foten och säga att det här ju ändå handlar om Sulans säkerhet. Uppenbarligen var katten kapabel att ta sig förbi balkongräcket, och om ett nät var otänkbart borde väl grannen istället se till att katten inte gick ut på balkongen alls. 

Äntligen syntes en reaktion i grannens blick, och han såg ner i golvet. Han erkände att du nog hade en poäng, och att han skulle tänka på saken. När du gick hem kände du dig som djurens hjälte.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm