Ett bygge av stål i grund och botten

24 maj 2021
Lily Hansen

Byggnadssmide kallas alla former av stålkonstruktioner som en smed eller svetsare kan bygga. På en modern arbetsplats för smide och stålkonstruktioner använder man sig av en hel del anpassade maskiner. De flesta är automatiska. Det finns blästrar och plasmaskärare. Något annat som kan behövas är en såg-, fräs- och borrmaskin för alla balkar som ska fogas samman. Automatiska robotsvetsar kan med fördel användas och underlätta för människan. 

Någon som är intressant att veta är att en bro som är byggd av stål kan hålla i över 100 år. Det är inte så lite för en så stor sak. Det är dock nödvändigt att jobbet är ordentligt utfört och man har använt en hög kvalite på stålen, så ska det dröja länge innan den bron ska tas omhand igen. Att bygga i stål har många goda fördelar. Dels fungerar stål verkligen riktigt bra ihop med andra material. Det är både starkt och lätt utöver att det inte behövs stora dimensioner, vare sig innan eller på plats. 

   

 

Miljö och låg belastning

Det är kanske inte alla som vet att just stål är ett utmärkt material att använda av miljöskäl. Vid konstruktioner i stål kan man ta tillvara på och återanvända metall. Så mycket som upp till 50% av den metall som finns i en stålkonstruktion kan vara återvunnet stål. Detta hittar man bland annat på skroten. Så det innebär att det blir en låg belastning på miljön och i sin förlängning ett mer hållbart samhälle. En sådan utveckling vill nog alla människor se framöver. 

Man skulle kunna säga att byggnadssmide är grunden. Med det sagt att man tillverkar och monterar allahanda stålkonstruktioner. Det kan vara stommar gjorda av stål, andra produkter är skärmtak eller stommar av stål till hissar. När man tänker efter finns det nog stål i mer saker än man någonsin tänkt på. 

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm