Fastighetsnät kopplar samman och effektiviserar

26 januari 2021
william eriksson

Maskinell sammankoppling förändrar och effektiviserar samhälle och ekonomi. Den som föredrar att hålla ett dokument fysiskt mellan fingrarna trycker ”Skriv ut” och hör skrivaren i det egna hemmet arbeta fram ark efter ark. Därmed har användaren sparat både tid och pengar mot att skicka iväg nämnda dokument till ett tryckeri och vänta tills det är dags att hämta upp. En dator och skrivare sammankopplade i det egna fastighetsnätet är en enkel form av nätverk de flesta av oss är bekanta med.

 

Från ”det var en gång för länge sedan” till vår egen tid

På den lilla västirländska ön Valentia finns minnena av den första kabel som effektiviserade kommunikationen mellan två världsdelar. Ett meddelande om liv till en familjemedlem eller affärspartners strategiska planer tog nu minuter snarare än veckor med fartyg. Tidningar rapporterade om hur två kontinenters människor nu ”ännu en gång skulle bli ett folk”. 

 

 

Modern informationsteknologi har kommit långt sedan telegrafen var en trendig leksak. Persondatorn var lika sammankopplande och trendig i många hem på 1990-talet och familjer samlades för att lyssna till den klassiska modemuppkopplingsmelodin. Vi kom att ta för givet att inget är längre bort än ett klick, men därmed måste den lokala sammankopplingen vara problemfri.

 

När det bara finns där automatiskt

Det största, mest världsomspännande nätverket av dem alla är såklart internet. Men arbetsplatser, institutioner och bostäder är sammankopplade i egna interna fastighetsnät. Varje dator, skrivare, tangentbord och router är sammankopplade med kabel eller vågor i luften som kommunicerar med varandra på ett nästan magiskt sätt. Detta med en princip inte helt olikt den informationsdelning som en gång för länge sedan sändes genom en nedsänkt kabel i Atlanten. 

En jurist finslipar finstilta detaljer i klientens kontrakt, trycker ”Spara” innan sedan nästa kollega läser igenom samma kontrakt våningen nedanför. Nej, dokumentet skickades varken med e-post eller springbud, det bara fanns där automatiskt.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm