Gäller svenska körkort i resten av världen?

22 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Gäller svensk körkort i resten av världen?

Är du en äventyrlig globetrotter som älskar att upptäcka nya kulturer, smaka på olika kök och besöka unika sevärdheter runt om i världen? Om så är fallet finns det något som alla dessa folkfyllda städer och avlägsna vägar har gemensamt – bilkörning! Från att navigera i överbelastade stadskärnor till att ta en bilresa genom landsbygden eller till och med längs kustvägar – att ha körkort är ofta nödvändigt (och ibland avgörande) för några av livets största upplevelser.

Men visste du att det inte räcker att ha ett giltigt körkort när det gäller att bryta internationella gränser med bilnycklarna? Japp – reglerna för att erhålla körkort varierar från land till land, vilket innebär att navigationstillstånd kan behöva inhämtas innan utländska vägar kan beträdas! Och lita på oss – den här bloggen kommer att förklara detta bättre än vad en atlas någonsin skulle kunna göra. Så hoppa ombord när vi utforskar de galna lagarna om körkortsregler runt om i världen!

körkort med boende

Det mest grundläggande

Låt oss börja med några grundläggande saker. För att köra bil lagligt i de flesta länder behöver du ett giltigt körkort som har utfärdats av ditt hemland eller din hemstat. Dessutom kan vissa länder kräva ett internationellt körkort (International Driving Permit, IDP) för att följa med körkortet från ditt hemland. Ett IDP är i huvudsak ett officiellt översättning av körkortet från ditt hemland, och det måste hämtas i förväg – vanligtvis på en bilklubbs kontor. Som tur är finns det körskolor i Sverige som erbjuder intensivkurser med boende, vilket gör att du inte behöver flytta hem permanent för att ta körkort.

En annan viktig faktor att tänka på när du kör utomlands är åldersgränsen. Det är inte alla länder som kräver en minimiålder för förare, men vissa gör det – och dessa krav kan variera från 14 år (Albanien) till 25 år (Japan).

Slutligen är det klokt att tänka på varje lands särskilda regler för försäkringar och hyrbilar. I de flesta fall måste utländska förare köpa en hyrbilsförsäkring innan de får använda en hyrbil.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm