Glasslipning ska inte tas för givet

22 mars 2022
william eriksson

editorial

Mycket av den glasslipning som utförs är sådan som du inte märker. Eller rättare sagt, du tänker nog inte på den. Det är nämligen eftersom den ofta görs på förhand i samband med processen att färdigställa den slutgiltiga produkten. Men såväl fönster som balkongräcken kan behöva slipas innan de är redo att monteras upp i din bostad. Det har egentligen att göra med vad du vill ha ut av ditt glas. Ofta behöver man slipa kanterna och för att skapa optiska mönster.

För att slipa glas används en slipmaskin. Det är helt enkelt ett arbete som kräver den typen av verktyg. Det fungerar liksom inte med ett sandpapper. Däremot kan slipskivan variera. Till exempel är det vanligt att skivan består av slipkorn som i sin tur har antingen kiselkarbid eller diamant. Det är också normalt att man antingen kombinerar diverse slipskivor och skiftar mellan varven för att nå bästa resultat.

 

glasslipning

Ett delikat jobb

När man hör ovanstående beskrivning av glasslipning är det kanske lätt att tro att det är någonting du själv skulle kunna göra. Faktum är dock att det är ett arbete som med fördel lämnas till proffsen. Glasslipning är ett delikat jobb som kräver kompetens, erfarenhet, stadiga händer och rätt utrustning. Kan du checka av allt det där så visst, kör i vind. Men det kanske kan vara att rekommendera att anlita en professionell firma.

Det räcker att googla runt lite på nätet så hittar du säkert flera företag som kan hjälpa dig med glasslipning. I de allra flesta fall kan du även få en offert på det jobb du önskar få utfört. Då kan du ta ställning till priset innan själva glasslipningen sätter igång, så att du har fått alla kort på bordet redan från början. Ibland erbjuds även andra tjänster, som till exempel att renovera och byta gamla fönster.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm