Känner man till att det finns färgad asfalt?

06 april 2020
Lily Hansen
Känner man till att det finns färgad asfalt?

Många kanske tror att asfalt bara är svart massa som ligger på vägarna. Inget kunde vara mera fel, för det finns en sorts asfalt som kallas gjutasfalt. Men troligtvis är det inte så många som vet om det. Gjutasfalt blandas till med bitumen, grus, fyllnadsmaterial och stenmaterial som sedan bildar en hård och slitstark yta. Den kan vara mycket användbar på offentliga ytor och man ser den lite överallt i städerna. Tack vare sin unika sammansättning är ytan mycket tålig för både låga och höga temperaturer. Det är en följsam, mjuk och töjbar massa som kan användas till många olika ändamål. 

 

Väggar och golv

Har man någon gång kört bil på en asfalterad väg är det lätt att förstå eller föreställa sig hur slitstarkt materialet är. Hundratals ton dundrar förbi varje dag och sliter på ytan med sina däck. Väder och vind härjar och vi har nog sett att det på grund av tjäle kan behöva korrigeras och lagas på vägarna då och då. Det beror mest på att tjälen får asfalten att spricka när solen tittar fram efter hård frost och då kan orsaka dessa skador i marken. Annat är det inomhus eller när man använder sig av gjutasfalt. Där anfäktas inte markytan av tjäle och frost men kanske av hårt slitage, speciellt i offentliga miljöer. 

 

 

Offentliga miljöer 

Offentliga miljöer kan lika väl vara utomhus som inomhus. Det handlar om stora ytor framför offentliga byggnader, parkeringar, cykelbanor och andra ställen där det behövs en tydlig markering. I andra länder  har man länge använt sig av färgade fält för att dela upp gång och cykelbanor. Oftast har man då målat ovanpå asfalten. Nu kommer det även provas i Sverige med just en färgad asfalt för att färgen ska stanna kvar över lite längre tid än när den är ditmålad ovanpå.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm