Låt inte rädslan stå i vägen

01 mars 2020
jonas olsson
Låt inte rädslan stå i vägen

Man kan vara rädd för tandläkaren. Ofta kanske det beror på en tidigare erfarenhet som var obehaglig, smärtsam eller kanske till och med skrämmande. Ibland kan det bara handla om att man inte fått förtroende för den man skulle bli omhändertagen av. Tandhälsa är väldigt viktigt för en god livskvalité högt upp i åldrarna. Det vore synd om tandläkarskräck skulle förhindra att man kan tar god hand om sina tänder. En del har beskrivit goda erfarenheter av att gå till tandläkare i östersund. Att gå till en tandläkare som man har hört mycket gott om är att rekommendera. Det kan därför vara till fördel att kolla upp recensioner innan man bokar.

 

Att övervinna sin rädsla i en trygg miljö

En bra tandläkare vet hur viktigt det är att personen som vill undersöka eller behandla sina tänder kan känna sig trygg. De talar om vad de ska göra inför varje moment, och skapar en trygg, god och lättsam stämning. Social kompetens hos tandvårdspersonal är en viktig ingrediens för att skapa förtroende. Speciellt hos personer som bär med sig en rädsla i kroppen från tidigare erfarenheter. För somliga tar tandläkarskräcken över så mycket så att tandläkaren eller tandhygienisten inte kan utföra den vård eller undersökning som behövs. Det finns möjligheter att söka hjälp för rädslan för att få tandvård, bland annat så har KBT-terapi hjälpt många att komma över sina fobier.

 

 

Tandläkare med känsla

För en del innebär ett tandläkarbesök ingen utmaning alls. Visst kan alla känna obehag inför att dra ut en tand. Det väcker däremot inga direkta rädslor eller triggar fobier hos alla. Det är en stor fördel för en tandläkare att vara en god människokännare. Att kunna sätta sig in i andras upplevelser är en förutsättning för att kunna bemöta människor som tycker att tandläkarbesök är obehagliga på ett empatiskt sätt.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm