Lös Rubiks kub på egen hand eller tillsammans med andra

28 oktober 2020
Cecilia Olsson

En Rubiks kub är ett 3D pussel som innebär en riktigt bra utmaning och underhållning i ett. Även om kuben kan verka omöjlig att lösa för väldigt många så är det faktiskt så alla med lite tålamod kan lära sig att lösa den. Det finns videos och nedskrivna lösningar på Rubiks kub som kan vara till stor hjälp om man inte vill klura ut den helt på egen hand.

Lös kuben med hjälp av algoritmer

Lösningarna handlar om algoritmer, alltså ett visst antal steg (eller i det här fallet vridningar) som görs för att lösa en situation. De kan vara olika långa och olika lösningar skiljer sig också från varandra då det finns enkla tillvägagångssätt och avancerade sätt att lösa kuben. 

Börja tävla för större utmaningar

För den som blivit riktigt snabb och duktig på att lösa kuben finns det även möjlighet att ställa upp i tävlingar. Det kanske inte längre räcker med att utmana enbart sig själv och vännerna eller så vill man gärna möta många andra likasinnade på en och samma plats.

På så kallade Speedcube tävlingar finns det flera olika grenar som oftast handlar om att lösa ett 3D pussel på kortast möjliga tid.

Det finns många grenar att välja på

En sak som kan skilja grenarna åt är vilken kub det tävlas i, det kan vara den klassiska 3×3 kuben eller både större och mindre kuber. Det finns också grenar då 3D pusslet har andra geometriska former än just kuber. Förutom det så finns det grenar där man ska ha förbundna ögon eller lösa pusslet med fötterna. 

Hitta rätt kub för dig

För att kunna ställa upp i tävlingar eller ens ge sig på att lösa en kub krävs såklart att man har ett 3D pussel. Hos MasterCubeStore finns Europas bredaste sortiment av Rubiks kuber. De säljer också flera varianter på professortärningar, speedcubes och andra IQ-utmaningar.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm