Må bättre med hjälp en psykologs hjälp

16 september 2019
william eriksson
Må bättre med hjälp en psykologs hjälp

Ibland har man det kämpigt i livet. Kanske går man igenom en skilsmässa eller så har man förlorat en anhörig eller nära vän. I en del fall läker sorgen eller olyckan av sig själv med tiden med hjälp av stöd från nära och kära, men ibland lyckas man inte bli lycklig igen på egen hand. Då är det tur att det finns psykologer att träffa och samtala med.

 

Att gå till en psykolog

En psykolog kan hjälpa dig att rationalisera och sortera bland alla tankar och känslor du upplever, och även ge dig verktyg så du lär dig hantera ångest och andra besvär på bättre sätt i vardagen.

För att få kalla sig psykolog krävs det att man har en legitimation. Psykolog är ett av det som kallas legitimationsyrken i Sverige. Det innebär att man behöver vara utbildad psykolog för att kunna erhålla en psykologlegitimation. Det gör man genom att genomgå och ta examen med godkänt betyg från psykologprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Det är en femårig utbildning på heltid. 

 

 

Olika terapiformer

Det finns många olika inriktningar inom psykologin. De kanske vanligaste är KBT och psykoterapi. KBT står för kognitiv beteendeterapi och bygger på att man stegvis möter sina rädslor och på så vis lär sig hantera dem. Det är en terapiform som ofta används vid fobier tvångsbeteenden och andra beteenden som leder till problem eller gör en olycklig i vardagen. 

Psykoterapi är det som många kanske föreställer sig när de tänker på att gå till en psykolog. Det bygger på att man samtalar och berättar för en psykolog och så ger psykologen vägledning, reflektioner och verktyg utifrån det man säger. Det är vanligt att de två terapiformerna blandas utifrån patientens individuella behov. Om du letar efter en psykoterapeut i Malmö är kanske psykolog Gardar Viborg för digHan är en legitimerad psykolog och psykoterapeut med mångårig erfarenhet och stor kompetens. 

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm