Man hittar dem på pistmaskin.net

06 oktober 2020
jonas olsson

Man skulle kunna tro att pistmaskinen är ett helt nytt påfund. Men det kunde inte vara mer fel. Den första maskinen producerades och började säljas redan på 1960-talet. En produkt som skulle visa sig bli otroligt viktig för hela världens skidanläggningar.

Pistmaskinen är skapad för att jämna ut snö. Men maskinen har även en annan viktig funktion. Baktill har den en snöfräs som luckrar upp hård snö och gör den puderfin. När den sedan landar på marken finns en platta som plattar till precis så hårt att det blir en perfekt åkyta. När man preparerar slalombackar för tävling sker det enligt en lite annorlunda procedur.

 

Konstruktionen av en pistmaskin

Maskinen är ett stort fordon som väger mellan 5 och 12 ton. Det krävs en speciell utbildning för att kunna bemästra fordonet. Den tar sig fram med larvband vilket skapar ett lågt uttryck. Detta gör att den tar sig fram lätt både i lös och hård snö. Maskinen drivs med diesel bränsle. Man räknar med att ett fordon på 8-10 ton förbrukar någonstans kring 20-30 liter per timme.

 

Hur får man körkort på pistmaskin

För att få köra pistmaskinen behöver man först få ett utbildningsbevis genom att gå en SLAO utbildning. SLAO betyder Svenska Skidanläggningars Organisation. När man efter det kört 200 timmar kan man ansöka hos SLAO om ett förarbevis. Organisationen har även flera utbildningar när det kommer till att sköta om skidanläggningar. 

Vill man köpa maskiner till en egen anläggning kan man gå in och titta på pistmaskin.net för mera information. Där kan man hitta både pistmaskiner, produkter och utbildningar. Har man flera frågor är det bara att skicka iväg ett mail så får man svar på sina frågor. Har man tänkt att öppna en egen anläggning är det viktigt att vara ute i god tid för att förbereda sig inför skidsäsongen.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm