Minireningsverk – effektiv avloppsrening

15 juni 2022
Lily Hansen

editorial

Vissa saker funderar man sällan på, som var allt tar vägen när man varit på toaletten. Bor man i ett hyreshus i staden behöver man nog inte fundera mer på det. Avloppet försvinner ut i något av stadens reningsverk, miljöskadliga ämnen tas hand om och därefter rinner det rena restvattnet ut i naturen. 

Man kan vara glad för en bra avloppsrening, inte bara för att man slipper simma omkring bland toapapper (och ännu värre saker) när man badar, utan även för att en bra rening är bra för miljön. Man är ju beroende av miljön, så det som är bra för miljön är bra för en själv!

 

Många hus har gamla avlopp

I en privatbostad är det inte alltid lika enkelt. Är man uppkopplad till kommunens avloppsnät så fungerar det precis som i ett hyreshus – avloppsvattnet går ut i ett kommunalt reningsverk. Men i en del bostäder och de flesta sommarstugor sker avloppsreningen på den egna tomten. Om det ens sker en avloppsrening.

Har man en äldre sommarstuga kan det vara värt att kontrollera så att avloppet inte rinner ut i tomtmarken utan rening – det är varken bra eller trevligt. Man vill ju inte förorena den mark man lever på! Är man det minsta osäker är det bra att kontakta en auktoriserad firma för att kontrollera att avloppsreningen håller en modern standard. 

 

Minireningsverk

 

En smidig lösning för sommarstugan

Har man en sommarstuga och behöver ett nytt system för avloppsrening så kan det kanske ta emot att installera en stor trekammarbrunn med infiltrationsbädd. Det finns som tur är smidiga alternativ, som ett minireningsverk. Minireningsverket tar liten plats, är lätt att installera och klarar av ojämn belastning bra – något som är viktigt i en sommarstuga där man bor sporadiskt. 

Ofta kan man få en kostnadsfri inspektion från en leverantör av ett minireningsverk där man får tips och råd om vilket system som passar bäst. När väl systemet är installerat kan man skaffa sig ett serviceavtal för skötsel och slamtömning, så slipper man tänka på detaljerna och kan njuta av lata dagar i hängmattan istället!

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm