Trötta binjurar och stress

14 juni 2020
jonas olsson

Binjurarna är små men mycket kraftfulla organ, då det är binjurarna som producerar våra stresshormon adrenalin och kortisol. Adrenalinet ger oss kraft när vi behöver agera snabbt, om vi måste fly eller försvara oss. Det är oerhört viktigt för vår överlevnad, och att få adrenalinpåslag hör livet till. Problemet för människor idag är att många får dessa påslag väldigt ofta och har svårt att ta sig tid för återhämtning. När detta upprepas skapar det stor risk för binjureutmattning och en kropp som inte fungerar som den ska.

 

Rubbad nivå av kortisol

Kortisolet skapar vakenhet, motivation och skydd mot inflammationer. Kortisolet ska gå ner på kvällen när det är dags att vila, och stiga på morgonen när du ska vakna. Om du har ett långvarigt stresspåslag kommer ditt kortisol att rubbas, eftersom det följer adrenalinet. Du kan misstänka en hormonrubbning när du har svårt att komma till ro på kvällen, vaknar på natten och har svårt att somna om. När klockan väl ringer på morgonen är du så trött att du har svårt att komma upp, och tröttheten sitter i fram mot lunchtid. Du kan också bli ledsen efter ett träningspass istället för att känna dig glad och fylld av energi.

 

 

Tillför kroppen näring

Det är av största vikt att du får i dig bra näring när du är under stress, eftersom kroppen förbrukar mer näringsämnen då. Ett tillskott som till exempel Adrenal kan hjälpa dig att få i dig det där extra du behöver just nu. Du ska dock inte ta kosttillskott för att fortsätta leva över din maxgräns. Då kommer du förr eller senare gå in i väggen, eftersom hjärnan kommer skruva ner hormonproduktionen så att du inte ska orka mer. Men tillskott kan vara oumbärligt för att ge dig kraft att ta tag i din stress samtidigt som du kan leva ett fullgott liv.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm