Vägmarkeringar räddar liv

22 juni 2021
patrick pettersson

Det kan tyckas bara vara några streck på gatan. Varför är det viktigt att ha en mittlinje, kan man undra? Men de har en viktig uppgift att fylla, vare sig det är för att på ett tydligt sätt skydda för olyckor eller bringa ordning. Hur skulle det se ut om man bara ställde bilen hur som helst och gick in på stormarknaden? 

Gör alla likadant är risken stor att man inte ens kan ta sig ut från området när man är klar. Skriver området för utan streck är det väl knappast en parkering? För hur det än är så har de flesta lärt sen tidigt att man parkerar mitt i parkeringsrutan och inte lite utanför på ena sidan. För då får inte nästa bil plats, eller hur?

Varnar för fara

Förhoppningsvis har man lagt märke till och lärt sig vad markeringarna betyder. Exempelvis en heldragen linje i mitten av vägen.  Den säger att här får man inte köra om. Anledningen är troligtvis att det är dålig sikt och att det kan dyka upp ett mötande fordon plötsligt. 

Har man en mittlinje med lite längre streck är det inte lämpligt att köra om då det är dålig sikt. Den kan även indikera att markeringen snart övergår i en  heldragen linje.

 

Inte bara på vägbanan

De flesta är så vana vid alla märken att man inte längre lägger märke till  dem. Men tittar man noga så ser man dem överallt. Parkeringsförbud vid lastkajer, pilar som visar vilken fil man ska ligga i för att komma rätt.  Parkeringsplatser för alla trafikanter, men även handikapplatser för dem som exempelvis inte kan röra sig enkelt och behöver komma nära butiker, sjukhus och andra platser.

Vägmarkeringar är viktiga på så många sätt.  De som arbetar med att skapa dem är viktiga så kom ihåg att vara rädda om dem.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm