Vem anlitar du för bergsprängning i Stockholm?

20 juli 2021
jonas olsson

Frågan är aktuell exempelvis i trakterna runt Stockholm, där det har sprängts mycket för vägar och järnvägar, men även för vanliga villor när det finns berg på tomten. Kanske är läget fantastiskt och allt är toppen, om det inte vore för all sten. Det går att få bort den, men det gäller att anlita folk som kan sin sak, experter på bergsprängning.

Att handskas med dynamit är naturligtvis inte tillåtet för vem som helst. Bergsprängning i Stockholm är ett riskfyllt uppdrag, så jobbet måste utföras av speciella fackmän. När du funderar på att bygga hus i ett bergsområde, ska du först och främst kontakta en firma som jobbar med bergsprängning. Länktips: http://gnestabergbyggare.se/

 

Vad ska man se upp med?

Alla försiktighetsåtgärder tar sprängningspersonalen hand om, men det är bra att du håller dig informerad och att ni arbetar i samråd. Främst gäller det att inte starka smällar och vibrationer ställer till skada hos dina grannar, hus eller anläggningar i närheten. Tunnlar, gångkulvertar och schakt är andra ställen man får vara aktsam om, så att de inte rasar ihop.

När sprängningen är färdig, måste man också göra en bergförstärkning och säkra upp ytorna, så att det inte kan lossna stenblock därifrån. Man kan sätta upp nät, som vi ser vid sidan av många vägar och järnvägar. Då kan inte stenar ramla ner på bilar eller folk. Man kan också skruva fast stenblock.

 

Att undanröja hinder

Varför inte bygga sitt hus någon annanstans? Tanken kan slå en, men när det gäller Stockholmstrakten så är där väldigt mycket berg. Och vägar och järnvägar måste ju fram, oavsett terräng, så det är tur att tekniken och kunskapen finns för att undanröja hinder.

 Vissa ställen bara måste man åtgärda, och det enda du kan göra som byggherre, för ett litet hus eller en hyresfastighet, är att anlita experter för sprängningsarbetet.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm