Akupunktur – en tusenårig metod med många fördelar
Akupunktur har sitt ursprung i Kina och är en behandling som används vid smärta i muskler och leder. En behandling går ut på att ett antal mycket tunna nålar sticks in i muskler, senor eller bindväv. De placeras i så kallade akupunkturpunkter. När behandlaren snurrar på nålarna stimuleras vävnaden. Det kan ge en sensation av värme eller kyla i huden och kan även kännas pirrande eller tryckande. I vissa fall kan det göra lite ont men det går över när stimuleringen upphör.
Det finns idag alternativ till den traditionella akupunkturen som har vuxit fram delvis utifrån behov men även viljan att kombinera modern vetenskap med akupunktur. Abdominal akupunktur (smärtfri akupunktur) är en akupunkturteknik som endast är cirka 30 år gammal. Den går ut på att man sätter nålar i buken och kan därigenom behandla olika sjukdomstillstånd. Estetisk akupunktur är ett alternativ om man inte vill göra kirurgiska ingrepp för att se yngre ut och få en slätare hy. Med hjälp av estetisk akupunktur kan man reducera fina linjer och rynkor men även mörka ringar och förstorade porer kan förminskas eller helt försvinna. Detta är också en behandling som kan användas mot acne och andra hudinflammationer samt slapp hy.
Öronakupunktur, genom de över 200 olika akupunkturpunkter som finns i öronen kan man behandla i stort sett hela kroppen. Öronakupunktur används ofta i kombination med annan nålbehandling men kan även själv användas vid rökavvänjning eller viktreducering. Elektroakupunktur är en modifiering av den traditionella akupunkturen. Behandlingen är en kombination av elektrisk ström och nålar. Elektroakupunktur har gjort att den traditionella akupunkturterapin utvecklats ett steg vidare.
Är man i behov av akupunktur i Stockholm så kan man besöka Kinesisk Medicinsk Mottagning. De behandlar bland annat smärta, stress, trötthet, sömnlöshet, allergi och hudbesvär. Kinesisk Medicinsk Mottagning erbjuder förutom ovanstående terapiformer även tung-akupunktur, Moxibustion, Koppning och Skrapterapi – Guasha.