Kran – ett mångsidigt byggverktyg

02 september 2019
Lily Hansen
Kran - ett mångsidigt byggverktyg

Lyftkranar har använts under den mesta delen av människans historia för att bygga och renovera. Materialet och utseendet på kranen kan ha varierat mellan århundradena, men i princip är det samma instrument som används för att lyfta, flytta och bygga på höjd. Tack vare lyftkranar har man kunnat bygga allt från skolor och kyrkor till köpcentrum och skyskrapor. 

 

Men vad mer kan en kran användas till idag, förutom storbygge? Du kan ta nytta av den i mindre projekt, till exempel när du renoverar hemma i villan eller flyttar. Det finns ett stort utbud av kranar i alla storlekar, mobila eller fasta, som kan underlätta arbetet.

 

Vilken kran ska man ha?

Vilken typ av kran du behöver beror på byggprojektet. Leder du ett stort projekt som till exempel bygget av ett höghus, eller shoppingcentrum, behöver du stora, starka kranar. Som privatperson kan du också hyra kranlyft till lättare arbeten. Som sagt tidigare kanske du ska flytta, och inte har tillräckligt med plats i trappan för att bära ner möbler eller är rädd för repor. En mobil kran kan då komma till nytta för att plocka ur alla möbler genom fönstret eller via balkongen på övervåningen. På så vis slipper du skador – och din rygg kommer definitivt att uppskatta hjälpen.

 

 

Vikten av att hyra en pålitlig firma

Det är viktigt när du kontaktar ett firma som hyr ut kranar att personalen är professionell. Detta eftersom det handlar om tungt maskineri, vilket inte är någonting att leka med. Att försöka köra en kran själv utan licens, kan leda till skador eller stor förstörelse. Se till när du hyr en kran för ditt bygge eller renovering, att du kan få hjälp av duktig personal. Förutom säkerheten så underlättar detta arbetet, så du själv slipper göra det. Söker du kranlyft i Skellefteå kan du söka upp Havator.

Fler nyheter