Med pumpar i Linköping blir badet bättre

28 juni 2022
william eriksson

editorial

Friluftsbadet i Linköping behövde uppgradera sitt system för dosering av de kemikalier som användes för att hålla vattnet vid rätt pH och tillräckligt bakteriologiskt rent, med mera. Folk som badade var alldeles för dåliga på att duscha ordentligt innan badet och det gav ökat behov av kemikalier.

Hittills hade de tagit manuella prover på vattnet med jämna mellanrum och fått dem analyserade för att sedan kunna justera satsningen av kemikalier. Efter en sådan ändring i dosering var man också tvungen att ta nya prover för att bekräfta att det hade blivit rätt.

Hela denna hantering var väldigt tidskrävande. Den ledde dessutom lätt till överdosering, eftersom man gärna tog i lite extra för att vara säker på att man hamnade på rätt sida om gränsvärdena. Resultatet blev en miljö som stank av klor och som inte precis lockade till sig badande.

 

pumpservice - pumpar Linköping

 

En doseringspump förenklar

Nu tittade man på att införa ett system där det användes en doseringspump. Det var den mest avancerade tekniken som fanns att få. Provtagning och analys gjordes automatiskt och systemet innehöll en återkoppling som gav signal till doseringspumpen med information om hur mycket som skulle doseras av till exempel klor. Andra pumpar av samma typ användes för dosering av övriga nödvändiga kemikalier.

Badets föreståndare gick igenom vilken utrustning som behövdes och hur allt skulle fungera, tillsammans med en representant från företaget som levererade pumpar i Linköping. Det kändes tryggt att ha expertis så nära till hands. Om det blev några problem så skulle det bara vara att ringa så skulle snart hjälpen stå på tröskeln.

Pumpfirman skulle också stå för all montering och inkörning av systemet. Av erfarenhet visste man att det kunde ta ett tag att få rätt balans i poolens vatten. Därför bestämdes det att bytet av system skulle ske inför nästa sommarsäsong, i samband med att vatten skulle fyllas på i poolen. Föreståndaren såg verkligen fram emot detta.

Fler nyheter

17. april 2024

Tattoo i Stockholm